centrale as centrale as         
 
 
 
 
    
Adverteren bij Daisycon
Groen licht voor aanleg Centrale As
woensdag 9 november 2011 Damwâld

Er is groen licht voor de aanleg van de Centrale As, de nieuwe vierbaansweg tussen Dokkum en Nijega en de aanleg van de rondwegen om Hurdegaryp en Garyp. Alle bezwaren werden woensdag in een uitspraak van de Raad van State in Den Haag als ongegrond of niet ontvankelijk verklaard.

De bezwaren waren afkomstig van natuurbeschermingsorganisaties, dorpsbelangen van Nijega en De Tike en een aantal omwonenden. Zij vonden dat de nieuwe weg, die 250 miljoen euro kost, te veel inbreuk zou maken op natuur en landschap. Ook werd getwijfeld aan de nut en noodzaak van de weg. Het hoogste rechtscollege in Den Haag ging hierin niet mee. De bouwstop, die vorige jaar werd ingesteld, is opgeheven. De weg kan er definitief komen.

Dat bijna vier hectare natuurgebied bij De Falom door de aanleg van de weg verloren gaat, is geen obstakel. Deze 'beperkte doorsnijding' zijn volgens de provincie Fryslân van groot openbaar belang en de Raad van State is het hier mee eens. Ook de aantasting van het weidevogelgebied ten noorden van Garyp mochten provinciale staten aanmerken als 'noodzakelijke ruimtelijke ingreep van openbaar belang'. De aantasting van de natuurgebieden wordt voldoende en op tijd gecompenseerd, aldus de hoogste bestuursrechter.

Gedeputeerde Sietske Poepjes van de provincie Fryslân laat weten erg blij te zijn met de uitspraak. Ze ziet het als een echte 'opstekker'. Vanuit de lokale politiek is ook opgewekt gereageerd. Zo laat wethouder Houkje Rijpstra van Tytsjerksteradiel via twitter weten: "Wauw! RvS achtet alle tsjinstan tsjin Sintrale As ongegrond of niet-ontvankelijk. We kinne lang om let los!" CDA-raadslid Henk Siegers gaat verder: "Raad van state groen licht voor centrale as! Hadden weinigen meer verwacht.. Opsteker! Nu hard aan het werk met groene inpassingen."

Klik hier voor de gehele uitspraak.
Bron: Wâldnet...
Dokkum
Damwoude
Broeksterwoude
Veenwouden / Veenwoudsterwal
Noardburgum
Hurdegaryp
Burgum
Garyp
centrale as

Google
Deze poll is gesloten.

Er zijn 1000 bezoekers geweest die hun stem hebben uitgebracht op onze poll.

Hieronder de uislag van de poll.

Vastgestelde tracé 40.3%   
Alternatief 12.1%   
Geen Centrale AS 47.6%   
 
Aantal stemmen: 1000
 

© Centrale AS 2005 - 2024